Subsidienieuws: kabinet komt met fiscale stimulansen voor starters

15 december 2009 1 minuten

Het Financieele Dagblad meldt dat het kabinet ondernemerschap wil bevorderen door verlaging van de eisen om voor diverse fiscale voordelen in aanmerking te komen. Zo moet het urencriterium naar beneden, waardoor onder andere aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) eerder mogelijk is. Ook moeten werknemers die een eigen bedrijf willen beginnen hun levenslooptegoed belastingvrij kunnen inbrengen als startkapitaal.

Vanuit de gedachte dat werknemers makkelijker voor zichzelf beginnen als ze hun bedrijf eerst in deeltijd op poten kunnen zetten, wil het kabinet het zogeheten urencriterium verlagen. Nu komen ondernemers pas in aanmerking voor belastingvoordelen als ze minimaal 1225 uur werken. Dit is ruim 30 weken per jaar op voltijdbasis. Deeltijdondernemers kunnen door de verlaging makkelijker aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek, de winstvrijstelling en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.

Verder wil de regering de doorgroei van bedrijven stimuleren door overheidsregels en wetgeving meer toe te spitsen op de grootte van een bedrijf. Veel ondernemers nemen geen mensen in dienst omdat dat veel risico en rompslomp met zich meebrengt. Voor grote bedrijven is twee jaar loondoorbetaling bij ziekte bijvoorbeeld minder ingrijpend dan voor een bedrijf met twee medewerkers. Het kabinet wil in discussie of kleine ondernemers dezelfde plicht moeten hebben om ziektegeld door te betalen als grote bedrijven. Tevens wil het kabinet zorgen dat snelgroeiende bedrijven beter toegang krijgen tot kapitaalmarktfaciliteiten.

De maatregelen moeten in 2009 van kracht gaan. Tot 2011 wordt er € 500 miljoen aan extra middelen voor ingezet. Het kabinet presenteert de plannen op 14 juni.

Auteur

Onno Bieleman