MKB'ers kunnen besparen dankzij gezamenlijke inkoop

Gezamenlijke inkoop heeft voor- en nadelen

19 april 2017

Gezamenlijke inkoop kan kleine- en middelgrote bedrijven besparingen opleveren van honderden tot tienduizenden euro`s. De ondernemers kunnen door samenwerking voordeel boeken bij het aanschaffen van uiteenlopende zaken als kantoormaterialen, brandblussers, computers en elektriciteit.

Contractmanagement

Eerste hulp bij slim inkopen

Bedrijven kunnen hiervoor gemakkelijk aansluiting zoeken bij inkoopbureaus. Maar ook via brancheverenigingen en ondernemersverenigingen kunnen er afspraken worden gemaakt over inkoop.

Nadelen

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan gezamenlijke inkoop. Zo eisen leveranciers vaak garanties waarvoor de groep deelnemende bedrijven zich als collectief aansprakelijk stelt. Wanneer bepaalde deelnemende bedrijven de afspraken niet nakomen - bijvoorbeeld door een faillissement - kunnen andere deelnemers verantwoordelijk worden gehouden voor afname.

Bewegingsvrijheid

Een ander nadeel is dat de bewegingsvrijheid van de individuele ondernemer afneemt. In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om kleine bedrijven enthousiast te krijgen voor gezamenlijke inkoop.

Bron: MKBblieb/Bizz