MKB-Nederland: Stop inspecties op besluit verpakkingen

Minister van milieu moet handhaving besluit opschorten

16 december 2009 1 minuten

MKB-Nederland wil dat minister Cramer van milieu per direct de handhaving van het besluit “beheer verpakking en papier en karton” opschort. Totdat duidelijk is hoe het dossier verpakkingen in de toekomst gestalte zal krijgen, moet de inspectie stoppen met haar werkzaamheden op dit onderdeel, zo meent de mkb-koepel. Dit staat in een brief van eind juni aan de minister, die mede is ondertekend door 23 brancheorganisaties.

Bezoek

Zo’n vijfduizend bedrijven hebben onlangs een brief ontvangen van de VROM-inspectie. Daarin staat dat zij op korte termijn zullen een bezoek kunnen verwachten om te bezien of zij voldoen aan het besluit “beheer verpakking en papier en karton”. Een kleine 500 ondernemingen zijn inmiddels al geïnspecteerd.

Onhandig

De wijze en het tijdstip waarop dit is gebeurd is erg onhandig en veroorzaakt grote onrust bij het bedrijfsleven. De onderhandelingen over het dossier verpakkingen zijn nog in volle gang. Het is daarom onbegrijpelijk dat de inspectie toch doorgaat met deze acties.

Zorgen

De ondernemersorganisatie zond eind vorig jaar toenmalig staatssecretaris Van Geel ook een brief waarin haar ze haar zorgen uitte over dit dossier. Veel van de in die brief genoemde punten staan nog steeds open. De bezorgdheid is werkelijkheid geworden: het bedrijfsleven wordt geconfronteerd met ambtenaren die de letter van de wet handhaven.

Onbegrijpelijk

MKB-Nederland vindt het onbegrijpelijk dat nu ineens, nu er zoveel bewegingen op dit dossier zijn, de inspectie gaat handhaven. Er was juist anderhalf jaar rust. Ondernemers moeten voldoen aan de huidige regels terwijl zichtbaar is in het regeerakkoord dat die gaan veranderen.

Meer weten

Wil je meer weten over het besluit beheer verpakkingen en papier en karton? Lees dan dit artikel.

Bron: MKB-Nederland