Zwangere ZZP'ers willen tegemoetkoming overheid

Vrouwelijke onderneemsters niet verzekerd bij zwangerschap

15 december 2009 1 minuten

De rechtbank doet uitspraak op 25 juli in de zaak van FNV en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann tegen de Nederlandse staat. Dat werd duidelijk vandaag tijdens de zitting in de Haagse rechtbank. Sinds het afschaffen van de WAZ per 1 augustus 2004 is 50% van de zelfstandige onderneemsters niet verzekerd van een inkomen tijdens een zwangerschapsverlof omdat zij moeilijk een verzekering konden afsluiten.

Dat is onverantwoord, tegen het internationale recht en suf in een vergrijzende en krappe arbeidsmarkt, betoogde advocate Miek Greebe in haar pleidooi.

Moeilijk

Het blijkt in de praktijk zeer moeilijk om tijdelijke arbeidsongeschiktheid door zwangerschap bij een particuliere verzekeraar te verzekeren. Vrouwen moeten eerst twee jaar verzekerd zijn voor zij in aanmerking komen voor een zwangerschap- of bevallingsuitkering. De helft van de zelfstandig werkende vrouwen hebben laag inkomen van maximaal 13.000 euro per jaar en kunnen de hoge premies niet betalen.

FNV

Bovendien is het principieel onjuist dat Nederland geen inkomensbescherming biedt aan zwangere onderneemsters, aldus FNV en Proefprocessenfonds Clara Wichmann. Dit is strijdig met het VN-vrouwenverdrag en met de Europese Richtlijnen waarin staat dat vrouwen recht hebben op betaald zwangerschapsverlof.

Oordeel

De rechtbank is gevraagd een oordeel te vellen over het afschaffen van de publieke regeling en een schadevergoeding toe te kennen aan de vrouwen die sinds die tijd tussen wal en schip vallen.

Bron: ZZP-Nederland/FNV