Ouderen niet geliefd bij werkgevers

Slechts 8 procent werft oudere werkgevers

15 december 2009 1 minuten

Werknemers boven de 55 jaar zijn niet zo geliefd bij de meeste werkgevers. De inzet van oudere werknemers of de stimulering van langer doorwerken heeft nauwelijks prioriteit. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken bekend.

Uit een onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), uitgevoerd in opdracht van het ministerie, blijkt dat slechts 12 procent van de ondervraagde werkgevers werknemers stimuleert om tot hun 65e te blijven werken. Van de werkgevers werft 8 procent oudere werknemers.

Een meerderheid is er geen voorstander van dat werknemers blijven werken als zij ouder dan 65 jaar zijn. Werknemers zien de ouderen vooral als een kostenpost. Van de ondervraagde werkgevers verwacht 76 procent dat de vergrijzing van het personeel en de arbeidskosten toeneemt, terwijl maar 7 procent een groei van de productiviteit verwacht.

Extra verlofdagen

Maatregelen die proberen oudere werknemers te ontlasten, zoals bijvoorbeeld extra verlofdagen, gaan uiteindelijk ten koste van hun kansen op de arbeidsmarkt. De maatregelen zijn duur en leveren veel rompslomp op.

Volgens de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, zijn werkgevers zich er wel van bewust dat de komende jaren een tekort aan werknemers op de arbeidsmarkt ontstaat.Van de werkgevers ziet 77 procent vergrijzing als een probleem en 61 procent acht het waarschijnlijk dat arbeidstekorten voor problemen gaat zorgen. De meerderheid denkt dat wel op te kunnen lossen door jonge werknemers vaker of efficiënter in te zetten.

(bron: nu.nl)