Fotobranche loopt mogelijk miljoenen mis

Vraag van eigenaar van fotozaak aan de MKB Servicedesk:

20 november 2007

"Staatssecretaris Bijleveld-Schouten kondigde onlangs aan dat vanaf begin 2008 de pasfoto's voor gemeentelijke documenten overbodig zijn geworden. De gemeente zal deze taak zelf op zich nemen. Voor fotografen is dit zeer pijnlijk. Ik schat dat mijn inkomsten zelf met één derde af zullen nemen en dat ongeveer de helft van de fotozaken door deze maatregel de deuren zal moeten sluiten. Ik wil deze klacht graag neerleggen bij MKB Nederland, in de hoop dat zij hier iets mee doen.”

Dit is niet de enige eigenaar van een fotospeciaalzaak die met deze vraag rondloopt. De Stichting Nederlandse Fotovakhandel (SNF)voorspelt dat er door de maatregel gegarandeerd fotozaken over de kop gaan. George Kral (voorzitter van de SNF) schat in dat de fotozaken per jaar zo'n 2 miljoen pasfoto's voor paspoorten maken. Met een gemiddelde prijs van ongeveer 10 euro zou de branche volgens Kral door de maatregel 20 miljoen euro mislopen. MKB Servicedesk heeft de ondernemer geantwoord dat er op dit moment een tweetal acties worden ondernomen: 

  1. De branchevereniging van fotospeciaalzaken (SNF) heeft een brief gestuurd naar de staatssecretaris. MKB- Nederland staat hier volledig achter en vindt het door de SNF geschatte verlies van 20 miljoen euro per jaar nogal minimaal.

  2. MKB- Nederland gaat zelf een brief sturen naar het ministerie van economische zaken. Hierin willen zij onder andere aankaarten dat de opgestelde regels rondom de overheid als commerciële marktpartij eindelijk tot wet moeten worden gemaakt. Dit zorgt voor meer duidelijkheid naar de ondernemer toe.