Blauwtong explosie verwacht

De ziekte breidt zich uit over het zuiden van Nederland.

15 december 2009

Blauwtong dreigt de veestapel dit jaar hard te treffen. Het virus is volgens het ministerie van Landbouw de afgelopen dagen op 24 boerderijen vastgesteld.

Vorige week werd de ziekte, die runderen, schapen en geiten treft, voor het eerst dit jaar aangetroffen in het Noord-Brabantse Bavel. Het virus heeft zich nu uitgebreid naar Limburg en Zuid-Holland. Vorig jaar werden 426 bedrijven besmet. De uitbraak leidde destijds tot een exportstop voor koeien en schapen en dat leidde tot 30 tot 40 miljoen euro schade.

Het ministerie heeft twee weken geleden alle versoepelingen van het regime ingetrokken naar aanleiding van enkele gevallen van blauwtong in Duitsland en België. Het gaat onder andere om beperkingen in het vervoer van herkauwers. Dit jaar is het virus eerder dan vorig jaar opgedoken. "En de omstandigheden voor de verspreiding zijn nu veel beter", zegt Willem Takken, buitengewoon hoogleraar Medische en veterinaire entomologie aan de Wageningen Universiteit. De huidige weersomstandigheden zijn ideaal voor de knutten, de mugachtige insecten die het virus verspreiden. De afgelopen tijd heeft het flink gewaaid. Bij voldoende wind kan een knut zich 50 tot 100 kilometer per week verplaatsen. "Op grond van de huidige omstandigheden verwacht ik eind september een olievlek aan nieuwe uitbraken."

Er is niet veel te doen tegen blauwtong. Een vaccin is nog niet beschikbaar en de knut bestrijden, is ondoenlijk. Een besmet dier kan koorts en ontstoken oogleden krijgen. Acht dagen na de infectie kan het sterven. De meeste dieren die het virus dragen, worden niet ziek.

Het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle vreest ook dat het virus zich sneller dan vorig jaar verspreidt. Toen was er één haard van waaruit de ziekte zich verspreidde. Nu zijn er meerdere. LTO, belangenorganisatie van boeren, hoopt dat de Europese Commissie snel vaccinatie mogelijk maakt.

Het Centraal Instituut voor DierziekteControle vreest dat het virus zich dit jaar sneller zal verspreiden dan vorig jaar. Toen was er slechts één haard van waaruit de ziekte zich verspreidde. LTO Nederland, de belangenorganisatie van boeren, verwacht dat het virus nog tot diep in het najaar dieren besmet. LTO hoopt dat de Europese Commissie snel vaccinatie mogelijk maakt.

Wat is blauwtong?

  • Blauwtong is een virusziekte bij herkauwers. Vooral schapen zijn er gevoelig voor

  • De ziekte kwam tot voor kort alleen in warme gebieden voor

  • Het virus wordt overgebracht door de steek van bepaalde insectensoorten, zoals de knut

  • Ziekte is in tegenstelling tot vogelgriep ongevaarlijk voor mensen

De uitbraak van de veeziekte blauwtong is mede schuldig aan de export daling. Nederland heeft in 2006 ruim een half miljoen schapen en geiten uitgevoerd. Dat is ruim een kwart minder dan in 2005, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen woensdag.  

Bron: Brabants Dagblad/Financieel Dagblad