Rouvoet onder vuur over aanbestedingen

Geen tijd meer voor tijdrovende aanbestedingsprocedure

02 maart 2011 1 minuten

Ook minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft bewust de regels voor aanbestedingen geschonden bij de organisatie van een evenement.

Bij de organisatie van de Kindertop op 6 juni in Hilversum zijn door het ministerie voor Jeugd en Gezin zijn Europese aanbestedingsregels overtreden. Dat bevestigt het departement van minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) woensdag. Volgens een woordvoerder was er niet genoeg tijd voor een aanbestedingsprocedure. Het bureau Idee en Organisatie uit Sassenheim werd gevraagd het evenement te organiseren.

Het evenement dat Rouvoet samen met staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) liet organiseren kostte 280 duizend euro. Volgens EU-regels moeten opdrachten boven de 137 duizend euro openbaar worden aanbesteed.  De lucratieve opdracht voor de Kindertop ging volgens directeur Cor van der Lans van ‘Kuiters idee en organisatie’ automatisch naar zijn bureau, omdat dat ook betrokken was bij Rouvoets bustour tijdens de 100-dagenperiode.

,,Halverwege de tour zei de minister opeens dat er ook een afsluitende conferentie moest komen. Voor alle partijen was het toen meteen duidelijk dat er van aanbesteden geen sprake kon zijn als dit evenement op tijd moest worden gehouden. Dat was geen discussie.’’

Deze week kwam minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) in opspraak omdat hij de aanbestedingsregels had genegeerd bij de organisatie van een festiviteit. Hij liet het evenement 'Het akkoord van Schokland' zonder openbare aanbesteding voor 750 duizend euro organiseren door het bureau BKB, dat wordt gerund door twee partijgenoten. Ook hij beroept zich op tijdgebrek.

Koenders en Rouvoet kunnen geen boete krijgen voor het bewust negeren van de Europese aanbestedingsregels.

Bron: Elsevier/AD

Klachten over aanbestedingen: meld dit bij de Aanbestedingsdesk