Ministers bijeen over probleem ontwikkeling koopkracht

Koopkrachtverlies loopt waarschijnlijk nog verder op

15 december 2009 1 minuten

Premier Balkenende en de meest betrokken ministers zijn vandaag voor het eerst na de vakantie bijeen om te praten over de rijksbegroting voor volgend jaar. Het grootste probleem lijkt de ontwikkeling van de koopkracht.

Het koopkrachtverlies voor burgers dreigt volgend jaar nog hoger uit te vallen dan eerder voorzien. Twee maanden terug ging het Centraal Planbureau (CPB) er vanuit dat huishoudens volgend jaar gemiddeld een kwart procent minder te besteden zullen hebben. Maar volgens nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau dreigen huishoudens er volgend jaar gemiddeld een half procent op achteruit te gaan, twee keer zoveel als eerder geraamd. Voor ouderen en minima zou het koopkrachterverlies zelfs oplopen richting 1 procent.

Maatregelen

Het kabinet wil maatregelen nemen om deze koopkrachtdaling zoveel mogelijk tegen te gaan. Minister Wouter Bos van Financiën heeft de Tweede Kamer voor de zomer beloofd dat hij zijn best gaat doen om te voorkomen dat lagere en middeninkomens in 2008 moeten inleveren. Bos zei ook dat 'de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen'.

Wensen

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zei woensdag voor de bijeenkomst: "Het gaat over geld, daarover moet altijd gesproken worden, maar iedereen heeft zo zijn wensen."

Bron: Nu.nl