Premier pleit voor 'meer excellentie en ondernemerschap'

Terwijl ondernemingszin in Nederland stijgt

15 december 2009 1 minuten

Minister-president Balkenende pleit voor meer excellentie, ambitie en dynamiek in de Nederlandse samenleving. Dit zei hij in een toespraak aan de Wageningen Universiteit bij de opening van het Academisch Jaar. De premier had kritiek op het gebrek aan ondernemerszin. Op dezelfde dag bleek uit de Ondernemingsschapbarometer van de Kamer van Koophandel dat de ondernemingszin in Nederland is gestegen.

Volgens minister-president Balkenende is de economische positie van Nederland goed. 'Maar in deze globaliserende wereld is goed niet voldoende. Je moet de beste willen zijn', aldus Balkenende. Volgens de minister-president zal veel inspanning nodig zijn om het huidige welvaartspeil te behouden en verder uit te bouwen. 'Ambitie is nodig om een toppositie in te willen nemen.'

Hogere arbeidsproductiviteit

Volgens Balkenende is het 'absoluut noodzakelijk' om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Hij noemde daarbij drie bouwstenen die Nederland nodig heeft voor de toekomst: kennis, innovatie en ondernemerschap. 'We zullen daarvoor de mentaliteit van middelmatigheid achter ons moeten laten en het ondernemersbloed sneller door onze aderen moeten laten stromen.' 'In het verleden behaalden we onze economische groei vooral door loonmatiging en grotere participatie. Dat model biedt onvoldoende soelaas voor de toekomst', stelt hij.

Kritiek

Balkenende's oproep is niet overal goed gevallen. Verschillende ondernemersbladen laken de kritiek van Balkenende op ondernemend Nederland. Bovendien wordt gewezen op de Ondernemingschapbarometer waaruit blijkt dat de ondernemingszin in Nederland stijgt.

Ondernemingszin stijgt

Bron: rijksvoorlichtingsdienst en zibb.nl