Minder koopzondagen

Kabinet gaat akkoord met voorstel

15 december 2009 1 minuten

Het kabinet gaat akkoord met een voorstel om de koopzondagen aan banden te leggen. Dat heeft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Gemeenten mogen straks minder gebruik maken van een ontheffingsregeling, waardoor ze maximaal twaalf koopzondagen per jaar kunnen houden.

Tweede Kamer

Met het besluit voert het kabinet een afspraak uit die is vastgelegd in het coalitie-akkoord. De Tweede Kamer moet nog instemmen met de voorgestelde aanscherping van de Winkeltijdenwet. De maatregel gaat in 2009 in.

Onbedoeld

Van de 443 gemeenten maken er 157 gebruik van de bepaling. Het kabinet heeft de indruk dat zij onbedoeld en oneigenlijk gebruik maken van de regeling en dat zij vrij gemakkelijk zeggen dat het om toeristisch gebied gaat, aldus premier Jan Peter Balkenende.

Gemeenten moeten niet alleen aangeven waarom en waar het gaat om toeristisch gebied, maar bovendien een zorgvuldige afweging maken van de belangen die in het geding zijn. Het economische belang moet dan worden afgewogen tegen de belangen van omwonenden, werknemers en anderen.

In beroep

Belanghebbenden kunnen in beroep gaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, als ze het niet eens zijn met de koopzondagen.

Bron: Zibb.nl