'CWI-route' blijft in ontslagrecht voor mkb

Ontslagen in mkb vaak ingegeven door bedrijfseconomische noodzaak

15 december 2009 1 minuten

In het nieuwe ontslagrecht blijft de zogeheten CWI -route toch bestaan voor het midden- en kleinbedrijf. Dat bevestigt voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland. Minister Donner van Sociale Zaken werkt aan een voorstel dat ook de steun van regeringspartij PvdA moet krijgen.

Naar verwachting duurt het nog zeker een maand voor het voorstel van minister Donner wordt gepresenteerd, schrijft Het Financieele Dagblad.

Bedrijfseconomische noodzaak

Behoud van de CWI-route voor het mkb ligt voor de hand omdat ontslagen in kleinere bedrijven vaker worden ingegeven door bedrijfseconomische noodzaak dan door het streven naar een hogere winst. Bij een ontslag kan gekozen worden voor de kantonrechter, maar als een bedrijf in financieel in zwaar weer verkeert, kan het CWI uitkomst bieden.

Het Centrum voor Werk en Inkomen geeft dan toestemming voor ontslag omdat dit bedrijfseconomisch noodzakelijk is. Die route kost tijd, maar geen geld. Hij wordt dan ook vaker door het mkb bewandeld dan het massaontslag met een sociaal plan, waar veel grote bedrijven gebruik van maken.

Bron: zibb.nl