Ondernemers klagen over creditcard

Topmannnen sturen brief naar EU-commissarissen

24 juli 2013

Europese winkeliers vragen de Europese Unie dringend de hoge kosten aan te pakken van Mastercard (Maestro) en Visa (V-pay), de enige twee aanbieders van Europese betaalkaarten.

Geen rechtvaardiging hogere kosten

De bedrijven rekenen veel hogere kosten dan enkele nationale systemen, zonder dat ze efficiënter zijn. "Masterdcard en Visa hebben daarvoor geen rechtvaardiging kunnen geven", klagen topmannen als Lucas Brenninkmeijer (C&A) en Dick Boer (Ahold) woensdag in een brief aan vijf EU-commissarissen, onder wie Neelie Kroes (concurrentie). Volgens de grootwinkelconcerns is het huidige systeem van vergoedingen voor transacties met creditcards niet transparant en is er onvoldoende concurrentie.

Concurrentie

De komst van één Europese betaalmarkt (Sepa) kan inhouden dat bedrijven als Mastercard en Visa de markt voor betaalsystemen opslokken, zo vrezen ondernemers. Sepa moet in 2010 afgerond zijn en zou er voor moeten zorgen dat consumenten hun bankkaarten overal in Europa kunnen gebruiken. Deze grensoverschrijdende kaarten worden nu al aangeboden door de twee creditcardmaatschappijen. De winkelbedrijven zijn bang dat goedkope en efficiënte nationale betaalsystemen onder deze druk verdwijnen. Als voorbeeld noemen zij Groot-Brittannië: De overschakeling van het Switch-systeem naar Maestro leidde er toe dat de vergoedingen die de winkeliers moesten betalen met 68% stegen.

Woekerwinsten

Kroes beschuldigt vooral Mastercard al enige tijd van woekerwinsten. Consumenten betalen daardoor elk jaar miljarden euro's te veel, meent de commissaris. Zij heeft daarvoor onderzoeken lopen. Een besluit wordt eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht.

bron: zibb.nl