Reinigingsgigant verliest van ZZP'er

Kleinste categorie bedrijfjes veroorzaken bijna geen vuilnis

15 december 2009

Ondernemer Gerard Witte uit Dordrecht hoeft de rekeningen van reinigingsbedrijf Netwerk niet te betalen. Dat heeft de rechtbank bepaald. De 63-jarige wao’er Witte heeft een vormgevingsbedrijfje aan huis. Hij werd vanaf 2003 aangeslagen voor het gemeentelijk reinigingsrecht voor bedrijven.

De heffing waar Witte zich tegen verzette, is inmiddels door de gemeente afgeschaft voor de kleinste categorie bedrijfjes, omdat deze - zoals Witte altijd al betoogde - bijna geen vuilnis voortbrengen.

Bezwaar

Witte maakte bezwaar tegen de heffing omdat hij achter het beeldscherm in zijn huiskamer geen afval produceert. Afvalinzamelaar Netwerk bood hem hierop een goedkoper 'contract op maat' aan, schrijft het AD.

Contractbreuk

Witte accepteerde dit onder protest, maar betaalde nooit. Terecht, oordeelt de rechter nu. Netwerk heeft het contract namelijk niet nageleefd.

Hierin stond dat een afvalcontainer geleverd moest worden. Witte vroeg hier keer op keer om, maar Netwerk zei dan dat hij zijn bedrijfsafval bij het huisvuil mocht voegen - dat immers ook door Netwerk wordt ingezameld.

Vonnis

Als Netwerk zich niet aan het contract houdt, hoeft Witte niet te betalen, aldus het vonnis. De vordering van 358 euro waarvoor Netwerk Witte voor de rechter daagde, is vernietigd. De bijkomende incasso- en proceskosten komen voor rekening van het bedrijf.

bron: zibb.nl