Luxemburg populair als Europees financieel centrum

Nederlandse fiscus moet niet zeuren

15 december 2009

Nederland moet niet zeuren over het feit dat steeds meer financiële bedrijven naar Luxemburg gaan, zo stel Luc Frieden, minister van financiën en justitie van Luxemburg in het Financieele Dagblad. Luxemburg overtreedt geen enkele Europese regel en bovendien biedt Nederland soms zelfs gunstiger belastingvoorwaarden dan het groothertogdom.

Frieden stelt: 'Ik ontmoet regelmatig mensen uit de financiële wereld en bazen van ondernemingen die tegen mij zeggen: in Nederland kun je belastingrulings krijgen die zeer veel attractiever zijn, daarom gaan wij naar Nederland.' 

Holland Financial Centre

Toch is mede vanwege het succes van Luxemburg dit jaar het Holland Financial Centre opgericht in Nederland. Zo moet voorkomen worden dan nog meer financiële bedrijven naar het buitenland vertrekken. Veel instellingen in de financiële sector in Nederland, zoals bijvoorbeeld Fortis, Robeco en ABN Amro, hebben afdelingen in Luxemburg opgezet.

Pensioenfondsen

Volgens Frieden werkt Luxemburg niet actief aan een vertrek van pensioenfonds ABP uit Nederland. Wel is hij van mening dat pensioenfondsen meer internationaal moeten kunnen opereren.

Oost-Europa

Luxemburg heeft de grenzen met de nieuwe Oost-Europese EU landen opengezet om zo de 3.000 vacature in de financiële dienstensector snel op te vullen. Op het moment werken 38.000 mensen in Luxemburg in deze sector.

bron: Het Financieele Dagblad