Stop milieusubsidies ondermijnt investeringsbereidheid

Inconsistent beleid frustreert ondernemer

03 april 2017 1 minuten

MKB-Nederland reageert met grote verbazing en teleurstelling op het onaangekondigde besluit om drie succesvolle milieusubsidies met onmiddellijke ingang tijdelijk stop te zetten. Het nemen van een dergelijke maatregel is niet in de geest van het werkprogramma “Schoon en Zuinig” van het kabinet.

Ondermijnd

De regering verplicht zich in dit programma om een consistent beleid te voeren, opdat het bedrijfsleven zekerheid heeft over te plegen investeringen. Met de maatregel van staatssecretaris De Jager van Financiën wordt deze zekerheid ondermijnd. Een betere manier om milieu-investeringen te frustreren is er niet, aldus MKB-Nederland.

Budgetoverschrijding

Financiën heeft woensdag bekendgemaakt dat het de subsidieregelingen per direct blokkeert tot 1 januari wegens het gevaar van budgetoverschrijding. Het gaat om regelingen die het mkb intensief gebruikt ter ondersteuning van investeringen die het milieu ten goede komen, zoals bijvoorbeeld energiezuinige verlichting in kassen en bedrijfshallen.

Inconsistent

MKB-Nederland vindt dat succesvolle regelingen nooit zomaar mogen worden gestopt. Het bedrijfsleven spant zich in voor minder milieubelasting, maar vindt een inconsistent beleid op haar weg.

bron: MKB-Nederland