Nederlandse economie weer iets beter

Goede stemming onder ondernemers

15 december 2009 1 minuten

De Nederlandse economie stond er eind november nog iets beter voor dan eind oktober. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag naar buiten heeft gebracht.

Er is sprake van een goede stemming onder ondernemers. Daarnaast ontwikkelt de werkgelegenheid zich gunstig.

Optimisme

Een ruime meerderheid van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening denkt in het vierde kwartaal meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken. Ook de ondernemers in de industrie blijven optimistish. Het CBS meldt verder dat het aantal banen in Nederland eind november 200.000 hoger was dan een jaar terug. Het aantal werklozen was 70.000 lager. Er zijn met name meer vrouwen en ouderen op de arbeidsmarkt gekomen.

Vertrouwen lager

Het vertrouwen van consumenten was eind november iets lager dan eind oktober. Het aantal optimisten en pessimisten houdt elkaar nu min of meer in evenwicht. In augustus waren de optimisten nog veruit in de meerderheid, aldus Michiel Vergeer, hoofdeconoom van het CBS. Tegen die achtergrond is het CBS 'erg benieuwd' hoeveel de consumenten in de decembermaand gaan uitgeven. De detailhandel beleeft volgens Vergeer tot nu toe een heel mooi jaar.

Eerder maakte het CBS bekend dat de Nederlandse economie een uitstekend derde kwartaal doormaakte. De groei bedroeg 4,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, het hoogste percentage in meer dan zeven jaar. Van kwartaal op kwartaal kwam de groei uit op 1,8 procent.

bron: zibb.nl