Zonder bijstand snel weer aan het werk

Ongeveer helft werklozen zonder bijstandsuitkering vindt werk

15 december 2009 1 minuten

Ongeveer de helft van de werklozen in Den Haag die geen bijstandsuitkering krijgen, vindt binnen drie maanden werk.Dat bevestigde een woordvoerster van de gemeente vrijdag na een artikel in de Volkskrant.

Strengere regels

Sinds 2004 gelden strengere regels voor het verkrijgen van een bijstandsuitkering. Den Haag heeft als eerste stad uit de G4 (met verder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) onderzocht wat er gebeurt met de mensen die geen uitkering ontvingen.

Bijna een tiende van de werklozen zonder bijstandsuitkering raakt uit zicht. Het is onbekend wat zij doen en dat baart de gemeente zorgen. 'Het laatste wat je als gemeente wil, is dat deze mensen op het criminele pad belanden', aldus de zegsvrouw. Ze benadrukt dat deze werklozen niet meteen op straat hoeven te leven. Ook kunnen ze bij hun ouders wonen of een partner hebben gevonden.

Nader onderzoek

Den Haag gaat volgend jaar nader onderzoek doen naar deze 'onbekenden'. Mogelijk schakelt de gemeente daarbij ook de Inspectie Werk en Inkomen in. 'We weten in ieder geval hun namen, dat moet een aanknopingspunt zijn', aldus de woordvoerster.

In 2005 kreeg Den Haag 8500 aanvragen voor een bijstandsuitkering; 20 procent daarvan werd afgewezen. Een jaar later ontving de gemeente 7600 aanvragen. Toen kreeg 30 procent geen uitkering.

bron: zibb.nl