VNO-NCW wil concurrentiebeding niet schrappen

FNV spreekt van 'struikelblok voor arbeidsparticipatie en mobiliteit'

15 december 2009

VNO-NCW voelt niets voor het uit de wet schrappen van de mogelijkheid van het afspreken van een concurrentiebeding. Dat zegt de werkgeversorganisatie in een reactie op het voorstel dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag heeft gedaan.

Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is de afspraak dat een werknemer opgebouwde kennis en ervaring na een eventueel vertrek niet zomaar mag meenemen naar een concurrerende onderneming. Zo’n beding geldt vaak tot een jaar na vertrek.

Zwaarwegende bedrijfsbelangen

Volgens de vakcentrale FNV is zo’n beding 'flauwekul' en een 'struikelblok voor arbeidsparticipatie en mobiliteit'. VNO-NCW ziet dat anders en wijst erop dat een concurrentiebeding in de regel alleen wordt afgesproken als zwaarwegende bedrijfsbelangen in het geding zijn.

In zulke omstandigheden is het gerechtvaardigd met werknemers overeen te komen dat opgebouwde expertise en ervaring die concurrentiegevoelig is, dan wel het opgebouwde klanten- en relatiebestand bij vertrek niet mag worden aangeboden of meegenomen naar de concurrentie. Het concurrentiebeding draagt volgens VNO-NCW bij aan een 'legitieme regulering van de concurrentieverhoudingen'.

Aanvechten

De werkgeversorganisatie wijst er verder op dat een concurrentiebeding geweigerd kan worden en dat na vertrek de werking van het concurrentiebeding door de werknemer bij de rechter kan worden aangevochten.

bron: zibb.nl