Bedrijfsopvolging blijft lastig vraagstuk voor familiebedrijven

Helft familiebedrijven heeft geen opvolgingsplan

15 december 2009 1 minuten

Directeuren-eigenaren van Nederlandse familiebedrijven negeren het vraagstuk van bedrijfopvolging. Dit concludeert accountants- en advieskantoor PriceWaterhouseCoopers (PWC) in een gisteren gepubliceerd onderzoek onder familievennootschappen.

Ruim de helft van deze bedrijven heeft geen concreet opvolgingsplan klaarliggen en 59% heeft nog geen opvolger aangewezen.

Het vraagstuk is urgent omdat naar verwachting ruim een kwart van de Nederlandse familieondernemingen binnen vijf jaar van eigenaar verandert. In meer dan de helft van de gevallen zal het gaan om opvolging binnen de familie. Ruim een derde verwacht verkocht te worden aan een private equityfonds.

Een belangrijk knelpunt bij bedrijfsopvolging vormt schenking van aandelen binnen de familie-onderneming. Daarop rust een uitgestelde inkomstenbelastingclaim van 25%. Indien de aandelen vererven, hoeft niet te worden betaald. Dit leidt ofwel tot uitstel van bedrijfsopvolging, oftwel tot toepassing van ingewikkelde structuren om de jongere generatie te laten participeren in de waardegroei van het bedrijf.

Bron: Financieel Dagblad