Uitkering te mager voor zwangere zelfstandige

Regeling doet zwangere onderneemster tekort

15 december 2009 1 minuten

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen is te mager, concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Het valt daarbij niet te rechtvaardigen dat zwangere werknemers beter af zijn dan zwangere ondernemers.

De onderzoekers onderzochten de Zelfstandig- en Zwangerregeling die dit jaar van kracht wordt. Op grond van die regeling krijgen zwangere zelfstandigen recht op een uitkering van maximaal het minimumloon. Dat is maximaal € 1.335,00 per maand.

De onderzoekers wijzen er echter op dat vrouwelijke zelfstandigen meestal meer dan het minimumloon zullen verdienen. Het risico dat zij na de bevalling weer te snel aan het werk gaan, iets wat de regeling wil voorkomen, zal volgens hen dan ook niet worden ondervangen door de zwangerschapsuitkering

Verder constateren zij een ongelijkheid in uitkering tussen zwangere vrouwelijke werknemer en zwangere vrouwelijke ondernemers. De zwangere werknemer krijgen een zwangerschapsuitkering ter hoogte van hun dagloon. Dat kan oplopen tot € 175,00 per dag, oftewel een bijna drie keer zo hoge uitkering als een onderneemster krijgt. Die ongelijkheid komt volgens de onderzoekers onrechtvaardig over.

Bron: Staatscourant