Blusmiddelen toch maar één keer per twee jaar gecontroleerd

Motie van der Burg redt lastenverlichting 6 miljoen

15 december 2009 1 minuten

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een motie van Brigitte van der Burg (VVD) en Antoinette Vietsch (CDA) om de tweejaarlijkse controle van blusmiddelen in bedrijven toch deze zomer al in te laten gaan. Nu moeten draagbare brandblussers nog één keer per jaar worden geïnspecteerd.

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (WWI)  had de verruiming van de controle naar één keer per twee jaar in oktober 2007 al aangekondigd. Tot woede van MKB-Nederland draaide zij de maatregel enkele weken geleden echter terug onder druk van de lobby van VEBON, de brancheorganisatie van ondernemers die hun brood verdienen met het controleren van blusmiddelen. Daarmee zette zij een streep door een lastenverlichting van 6 miljoen euro.

MKB Nederland startte samen met zo'n vijftien brancheorganisaties een brievenactie. Hierdoor was de kwestie gisteren onderwerp van een Kamerdebat en de motie van Van der Burg. De motie werd uiteindelijk aangenomen door VVD, CDA, ChristenUnie, SGP, PVV en Verdonk.

Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland heeft in een gesprek met de staatssecretarissen Heemskerk (Economische Zaken) en De Jager (Financiën) aangedrongen op uitvoering van de motie.

Is jouw pand brandveilig genoeg? In dit artikel kun je controleren of je aan de belangrijkste eisen voldoet.