5 mei Bevrijdingsdag: verplichte vrije dag of niet?

Hoe zit het ook al weer?
Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Dit is een officiële feestdag in Nederland, maar is het ook een verplichte vrije dag? Een uitleg.
Nationale feestdagen
Bij feestdagen kun je onderscheid maken tussen de religieuze feestdagen en de nationale feestdagen. In Nederland zijn er twee officiële nationale feestdagen: Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). 
 
Moet ik mijn personeel vrij geven?
Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat iets anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag. Om erachter te komen of je werknemers recht hebben op een vrije dag op 5 mei, is het aan te raden om de cao te raadplegen.
 
Betaalde vrije dag in lustrumjaar
In de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Dat was het in 2015 en is het pas weer in 2020. De Winkeltijdenwet uit staat overigens gewoon toe dat winkeliers hun deuren op Bevrijdingsdag geopend houden. Hou wel rekening met gewijzigde openingstijden in verband met festiviteiten. Let op: Scholen zijn bijna altijd gesloten met Bevrijdingsdag.
 
Werkrooster
In verband met de meivakantie en andere feestdagen rond deze dag, is 5 mei wel vaak een dag waarop je personeel wellicht vrij wil vragen. Zorg daarom voor een tijdig overzicht van verlofaanvragen, en zorg voor een goede bezetting. Door tijdig een werkrooster op te stellen, voorkom je onderbezetting.

Dossiers

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten