MKB-Nederland eist nieuwe aanbestedingsprocedure OV-chipkaart

Eisen DistriChip buiten proportie

03 juli 2018

DistriChip bv moet een nieuwe aanbestedingsprocedure starten voor de verkoop van de OV-chipkaart. Dat heeft de Stichting Aanbestedingen MKB van MKB-Nederland woensdag geëist in een kort geding voor de rechtbank in Arnhem. Volgens de ondernemersorganisatie maken kleinere bedrijven in de huidige procedure geen enkele kans omdat de eisen veel te hoog zijn.

MKB-Nederland heeft via de Aanbestedingsdesk tal van klachten van ondernemers ontvangen over de door DistriChip gevoerde procedure. De belangrijkste bezwaren zijn de hoge eisen die aan deelname zijn gesteld. Bedrijven die willen inschrijven moeten de afgelopen drie jaar een omzet van € 10 miljoen per jaar hebben gehad en bovendien beschikken over niet minder dan 700 distributiepunten.

MKB-Nederland vindt deze eisen buiten proportie. Het bestaande netwerk van verkooppunten van de strippenkaart is landelijk dekkend en functioneert uitstekend. Door de eisen in de aanbesteding zo te formuleren, sluit de overheid op voorhand kleinere en middelgrote winkeliers van deelname uit. Van de bestaande verkopers van de strippenkaart en abonnementen kunnen alleen AH en de postkantoren aan de eisen voldoen.

DistriChip heeft tijdens de zitting letterlijk aangegeven met “zo min mogelijk” partijen, bij voorkeur drie, zaken te willen doen. Dat zou in het belang zijn van de herkenbaarheid van de distributiepunten en van de uniformiteit van de dienstverlening. MKB-Nederland vindt dat een drogreden. Niets is immers zo herkenbaar voor de reiziger als dat hij zijn OV-chipkaart straks kan aanschaffen op de plek waar hij nu zijn strippenkaart koopt.

De Stichting Aanbestedingen MKB heeft in het kort geding staking van de procedure gevorderd en een gebod tot nieuwe aanbesteding met eisen waaraan ook de huidige leveranciers van strippenkaart en OV-abonnementen kunnen voldoen. De rechter doet naar verwachting eind volgende week uitspraak.

Wil je meer weten over aanbesteden en de Aanbestedingsdesk? Via deze link vind je alle informatie.

Zelf een vraag of klacht over aanbesteden? Klik dan hier.