MKB pleit voor minder lokaal toezicht

Op dit moment geen coördinatie tussen gemeentelijke controleurs

15 december 2009 1 minuten

In het rapport ‘Lokaal toezicht, mag het wat minder’ bepleiten MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW het terugdringen van gemeentelijk toezicht. Nu de overheid langzaam succes begint te boeken met haar streven naar minder regels, zijn nu de gemeenten aan de beurt.

Geen coördinatie

De toezichtlast moet volgens het rapport omlaag met tenminste 25%. Bedrijven mogen in principe niet vaker dat één keer per jaar gecontroleerd worden door een gemeentelijke of regionale toezichthouder en de controles moeten voldoen aan zes principes van goed toezicht.

'Bij de centrale overheid wordt het verminderen van de regeldruk serieus opgepakt, maar gemeenten blijven nog achter', zegt Ramona van den Bosch, secretaris Administratieve lasten en Regeldruk bij MKB-Nederland. 'Er lijkt totaal geen coördinatie te zijn tussen de verschillende gemeentelijke controleurs van bijvoorbeeld milieu, brandweer en de voedsel- en warenautoriteit en bijzondere opsporingsambtenaren', aldus Van den Bosch.

Terugdringen

'Als een ondernemer bewezen bonafide is, dan zou je toch niet zo vaak langs hoeven te gaan. Over het terugdringen van regels heeft het kabinet afspraken opgenomen in het bestuursakkoord, maar over het terugdringen van toezicht niet. Het is een ondergeschoven kindje, vandaar dit rapport.'