Landelijk pensioenregister opgericht

Vanaf 2011 totaaloverzicht van opgebouwde pensioenrechten

15 december 2009 1 minuten

Met één druk op de knop krijgt je werknemer een overzicht van al je pensioen. Al heeft hij twintig werkgevers gehad, staat zijn pensioen geparkeerd bij tien verschillende pensioenfondsen en is hij al zijn papieren kwijt. Een toekomstdroom? Niet langer.

Op 7 mei 2008 is de Stichting Pensioenregister opgericht, een samenwerkingsverband van de pensioenkoepels, verzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank. De stichting gaat de ontwikkeling van het Pensioenregister begeleiden. Het register gaat alle Nederlandse pensioenregelingen via internet ontsluiten.

Wie straks met behulp van zijn code (bijvoorbeeld zijn burgerservicenummer) inlogt, kan een overzicht opvragen van al zijn pensioenregelingen. Ook de AOW staat erin. Je weet zo dus wat je totaal aan oudedagsvoorziening krijgt. Het register laat bovendien zien waar het pensioen is opgebouwd en waar je terecht kunt voor meer informatie.    

Voorzitter Francine Giskes: ‘Nooit meer je pensioen kwijt, dat scheelt een hoop zorgen. Om nu een totaaloverzicht van je inkomen na je pensioen te krijgen, dat is vaak een hele zoektocht. Zeker nu steeds minder mensen hun leven lang bij één baas werken. Dat zoeken is straks verleden tijd. En tegelijkertijd heb je dan eindelijk alles overzichtelijk op een rijtje.’

In de eerste fase van de bouw van het register gaat het om informatie over de AOW en collectieve pensioenregelingen, ook wel de eerste en tweede pijler genoemd. Naast de Sociale Verzekeringsbank doen dan zo’n 700 pensioenfondsen en verzekeraars mee. De bedoeling is om in een latere fase ook individuele regelingen in het register op te nemen. Naar verwachting is het systeem op 1 januari 2011 operationeel.

Bron: SVB