Mogelijkheid om na je 65e door te werken

Geen automatisch pensioen meer met 65 jaar

15 december 2009 2 minuten

Als het aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt, moeten mensen na hun 65e kunnen doorwerken als ze dat willen. Woensdag stuurt Donner de notitie over zijn plannen naar de Tweede Kamer. In een vraaggesprek met het AD zegt Donner „dat het voor mensen aantrekkelijker moet worden ouderen na hun pensioenleeftijd in dienst te houden”. Donner kondigde zijn plannen in februari al aan.

Voor werkgevers maakt Donner het aantrekkelijk om 65-plussers in dienst te houden. Zo worden ze niet verplicht bij ziekte het loon twee jaar door te betalen zoals bij jongeren wel moet. Wel vindt hij dat bij collectief ontslag 65-plussers voor de 65-minners moeten vertrekken Donner wil er van af dat mensen al voor hun 65e gaan afbouwen.

„We moeten doorkrijgen dat we tot ons 65e levensjaar blijven werken en dat we pas daarna beginnen met afbouwen.” Volgens hem levert doorwerken nu al veel voordeel op. „Ze krijgen aow, loon en vaak een aanvullend pensioen. Bovendien betalen ze geen sociale premies. Dat scheelt nogal. En elke maand uitstel van aow levert ook nog eens 5 procent meer aow per maand op. Een jaar later met pensioen betekent 7 procent extra pensioen”.

Vakcentrale FNV is teleurgesteld in de voorstellen van minister Piet Hein Donner om doorwerken na het 65e gemakkelijker te maken. „Het voegt niets toe”, zegt FNV-bestuurder Wilna Wind in een reactie.

Hij geeft mensen nog steeds niet het recht na het 65e door te werken. De werkgever beslist, aldus Wind. De FNV vindt dat mensen zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij stoppen met werken.

De loondoorbetaling bij ziekte wil Donner voor 65-plussers beperken tot enkele weken. Dat vindt de FNV veel te kort. Voor werknemers onder de 65 is die termijn twee jaar. Het ligt voor de hand die termijn voor 65-plussers te beperken, maar enkele weken is te weinig.

Bron: AD

Lees ookOok DGA gaat met pensioen en Het pensioen van een ZZP'er