Horecaondernemers woedend om extra controle tijdens EK

Dit blijkt uit extra controle op o.a. geluidsoverlast

15 december 2009 1 minuten

Amsterdamse horecaondernemers en winkeliers klagen over de plotselinge gemeentelijke controlewoede tijdens het Europees kampioenschap voetbal.

"Dit is pure bangmakerij", reageert woordvoerder Ben Trooster van Koninklijk Horeca Nederland op de aangekondigde inzet van de 'juichpolitie' door de milieudienst Zuid-Holland-Zuid. "De Oranjekoorts laat zich namelijk heel moeilijk temperen."

"Tegen de duizenden toeterende Turken die gisternacht veel mensen uit hun slaap hielden, is door de politie terecht niet opgetreden. De overlast die omwonenden kunnen ondervinden van de euforie in cafés tijdens wedstrijden van Oranje valt daarbij in het niet", vindt de zegsman. Geluidsoverlast in de horeca wordt streng bestraft. De kroegbaas kan een forse boete krijgen. Bij meerdere overtredingen kan de burgemeester zelfs tot sluiting overgaan.

Volgens Theo Gorissen van de milieudienst was de aankondiging aan de vooravond van de wedstrijd tegen Frankrijk om extra toezicht te houden 'op z'n zachtst gezegd niet handig'.

Het hoofd van Bureau Inspectie benadrukt wel dat stemgeluid buiten de controles valt.

Ook winkeliers klagen over de plotselinge controlewoede. Zo handhaaft een overijverige ambtenaar van het Amsterdamse stadsdeel Centrum de strenge reclameregels, zodat middenstanders niets op straat mogen zetten of aan hun gevel bevestigen. De winkelstraat tussen Centraal Station en De Dam is daarmee de enige oranjevrije zone van ons land.

Volgens gemeentewoordvoerder Ton Boon was afgesproken dat alles wat met het Nederlands elftal te maken heeft, gedoogd zou worden. Hij vindt het wel vreemd dat alleen op de Nieuwendijk geen enkele voetbaluiting te zien is.

Bron: De Telegraaf

Lees ook

Ziek Horecapersoneel krijgt extra controle tijdens EK

Wanneer speelt het Nederlands Elftal?