Horeca leeft rookverbod strikt na

Dat blijkt uit een analyse die de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft gehouden

15 december 2009 1 minuten

Het rookverbod wordt massaal nageleefd. De analyse van duizend controles die de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) de afgelopen twee weken heeft gehouden.

De afgelopen weken gaf de VWA in totaal 34 waarschuwingen. Het ging hierbij om bedrijven die geen rookverbod hadden ingesteld of publiekstoegankelijke delen of personeelsruimten niet rookvrij hadden gemaakt. Daarbij hield 96 procent van de horecaondernemers zich aan de regels.

Uit de controles bleek verder dat 116 van de onderzochte bedrijven een aparte rookruimte hadden ingericht. Daarvan voldeed 12 procent niet aan de eisen. Ook bleek dat bij twee derde van de bedrijven het rookverbod niet aangeduid was. Daardoor kan er onduidelijkheid ontstaan bij bijvoorbeeld buitenlandse vakantiegangers.

17.000 controles

Het rookverbod in de horeca ging op 1 juli in. Een ondernemer die het verbod schendt, krijgt van de VWA in eerste instantie een waarschuwing. Bij herhaling volgt een boete van 300 euro. De VWA voert dit jaar circa 17.000 controles in horecagelegenheden uit. Daarvoor worden 200 controleurs in het hele land ingezet.

Bron: Zibb.nl