Schaarste vakantiekrachten vraagt om maatregelen

Schaarse vakantiekracht moet worden gelokt met cadeau

15 december 2009

Werkgevers, vooral in de Randstad, moeten steeds meer trucs uit de kast halen om vakantiekrachten te lokken en vast te houden. Verschillende bedrijven bieden trouwe vakantiekrachten cadeaus aan, maar Pieter Verhoog van de Raad Nederlandse Detailhandel raadt dat af.

Het tekort aan vakantiekrachten is onverwacht, zegt Verhoog. Veel bedrijven zijn al vroeg begonnen met het zoeken naar vakantiekrachten, maar toch ondervinden zij problemen met het opvullen van de functies.

Dat komt mede doordat veel vakantiekrachten hun tijd bij een bedrijf niet uitzitten, wanneer zij ergens anders meer kunnen verdienen. Werkgevers proberen jongeren daarom aan zich te binden door ze een cadeau te geven wanneer zij blijven.

Verhoog raadt leden echter af cadeaus weg te geven, omdat daar belasting over moet worden afgedragen. Bij eindheffing moet de werkgever cadeaus zelf aangeven bij de loonbelasting. Bij naheffing betaalt hij extra loon, om de belasting die de werknemer moet betalen te compenseren. Verschillende uitzendbureaus hebben speciale websites voor vakantiewerk. Volgens hen zijn daarop veel vakantiekrachten te vinden, maar maken werkgevers er te weinig gebruik van.

Bron: Financieel Dagblad