Welke subsidies zijn er voor energiezuinig ondernemen?

Bespaar kosten door energiezuiniger te werken
Om energiezuinig ondernemen te bevorderen, heeft de overheid energiesubsidies en fiscale regelingen in het leven geroepen. Deze subsidies bieden je financieel voordeel en verlagen je kosten.
Welke subsidies zijn er op het gebied van energie?
De belangrijkste regelingen zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Energie Onderzoek Subsidie (EOS) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE).
 
Wat is de Energie-investeringsafstrek (EIA)?
De EIA is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken en de toepassing van duurzame energie in hun onderneming. De EIA zorgt ervoor dat dergelijke investeringen je als ondernemer dubbel voordeel opleveren. Naast het besparen van energiekosten, betaal je ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Het budget voor 2010 voor deze regeling was 150 miljoen aan fiscaal voordeel. 
 
Wat is de Energie Onderzoek Subsidie (EOS)?
De Energie Onderzoek Subsidie (EOS) is gericht op Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven die de kennis over energie-effinciency en duurzame energie in Nederland uit willen breiden. Die kennis is namelijk het fundament voor een betaalbare, betrouwbare en schone energievoorziening in de toekomst. De EOS kan aangevraagd worden gedurende het hele traject van idee tot aan marktintroductie. De EOS kent meerdere subregelingen. Op de website van Agentschap NL (voorheen Senter Novem) kun je de verschillende budgetten per subregeling bekijken.
 
Wat is de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)?
Investeerders in projecten op het gebied van hernieuwbare elektriciteit en gas kunnen gebruik maken van de SDE. De overheid wil hiermee ondernemers, die energie produceren op een manier die het milieu nauwelijks belast ondersteunen. Het gaat dan om projecten die niet uit de kosten kunnen komen, zonder een overheidsbijdrage. In 1 juli 2011 is de regeling SDE+ geopend. De SDE+ focust op het realiseren van een kosteneffectieve invulling van de 14%- doelstelling voor duurzame energie. Lees meer over deze regeling op de website van AgentschapNL. Let op: in juli en augustus kun je een aanvraag doen voor fase 1. 
 
Kan ik van meerdere subsidieregelingen gebruik maken?
Het is mogelijk om subsidieregelingen te combineren, maar dat is slechts bij bepaalde regelingen het geval. Voor meer informatie kun je terecht bij Agentschap NL.

Hoe kun je duurzaam ondernemen?

Avonturier Marc Cornelissen vertelt in een inspirerende minisessie op welke manieren je duurzaam kunt ondernemen en samenwerken.
hoe-kun-duurzaam-ondernemen-13113113953.png

Dossiers

Hoe kan ik energie besparen op verlichting?

Kies voor led-lampen
Verlichting kost veel energie. In bedrijfspanden gaat zo'n 22 procent van de energie naar verlichting, in oudere kantoren kan dit oplopen tot 60...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten