Economische groei blijft achter

Nederlandse economie in tweede kwartaal niet gegroeid

15 december 2009 1 minuten

Het is voor het eerst in drie jaar tijd dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal niet is gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de economie met 2,8 %. Dat is minder dan de gemiddelde groei vorig jaar.Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

Producten en banen

Behalve aardgas, waarvan fors meer werd uitgevoerd, groeide de uitvoer van producten minder. Ook produceerden alle bedrijfstakken minder dan in 2007. Wel waren er in het tweede kwartaal 164.000 banen meer vergeleken met een jaar eerder. De groei van het aantal banen was met 2,1 % iets lager dan in de voorgaande kwartalen.

Huishoudens

Huishoudens hebben in het tweede kwartaal 2,3 % meer uitgegeven, maar dat kwam vooral door het hogere verbruik van aardgas en de nieuwe eigen bijdragen in de zorg. Op deze uitgaven heeft de consument volgens het CBS weinig invloed. Aan andere dingen gaven mensen duidelijk minder uit. Bij de uitgaven aan duurzame goederen, en voeding en horeca was dit het meest zichtbaar.

Bedrijven

Bedrijven hebben het voorbije kwartaal 6,6 % meer geïnvesteerd. Hoge uitgaven aan royalties en licenties droegen daaraan bij. Ook investeerden bedrijven sterk in computers en bedrijfsgebouwen. De bouwsector profiteerde van dat laatste. In 2007 bedroeg de toename van de investeringen 4,9 %. 

Bron: FD