Een werkweek van 4 uur: Timothy Ferris

BOEKRECENSIE WEEK 37

19 januari 2010

De vakantie zit er weer op. Nederland is weer aan het werk, maar voor hoeveel uur per week? Tijdens mijn vakantie heb ik genoten van het boek "The four hour Workweek, Escape 9-5, Live Anywhere and join the New rich". Het is de ultieme uitdaging om succesvol te ondernemen in slechts 4 uur per week. Timothy Ferriss doet het.

Natuurlijk hangt het af van je definitie van succes. Voor de één is het financiële onafhankelijkheid, voor de ander tijd over om te golfen. Wat je ook kiest, doe vooral wat je leuk vindt, maar doe het op een slimme manier, zodat je er meer van je kostbare tijd aan kan besteden.

Leef je droom

Eén van de eerste stappen die Ferriss neemt om te komen tot zijn einddoel (een werkweek van 4 uur), is het stellen van een realistisch doel op de korte termijn. Stap voor stap kom je tot je droomlijn, waardoor je uiteindelijk je droom kan realiseren. Het komt praktisch neer op het benoemen van wat je wil en er een tijdslijn en een budget aan toekennen. Op deze manier maak je je doel heel concreet en meteen ook haalbaar.

Ga slim om met je tijd

Zijn tweede punt heeft te maken mettimemanagementen productiviteit. Effectiviteit betekent dat je de dingen doet die je dichter bij je doelen brengt. Efficiëntie is het zo economisch mogelijk uitvoeren van een bepaalde taak, of die nu belangrijk is of niet. Hij geeft de volgende tip:"Onthoud van nu af aan dat   Dat zet toch aan tot nadenken...

Natuurlijk komt de cursus snellezen (speedreading) voorbij om tijd te besparen. Daarnaast stelt Ferriss dat je beter non-fictie kunt lezen dan fictie, omdat het lezen van fictie niets toevoegt aan het realiseren van je droom. Stel dus ook een informatiedieet samen. Verspil bijvoorbeeld geen tijd aan het kijken van TV. De belangrijke informatie komt automatisch bij je en hoor je uit je omgeving. (dit kun je doen door "Mavens; verbinder van nieuwe informatie " in te schakelen om je te helpen en te informeren. Lees hiervoor The Tipping Point). 

Ga ondernemen (ook als werknemer bij een groot bedrijf kan dit)

Ferriss maakt uitdrukkelijk onderscheid tussen een werknemer en een ondernemer. De ondernemer heeft in tegenstelling tot de werknemer meer vrijheden om zijn droomlijn in te vullen. De werknemer zal deze vrijheden eerst nog moeten creëren. Doe je als ondernemer niet wat je wil doen, start dan op basis van je nieuwe droomlijn je droombedrijf. Begin klein, maar denk groot. Zoek een haalbare betaalbare nichemarkt (vraag creeren is moeilijker dan aan vraag tegemoetkomen).

  1. Brainstorm over producten, maar investeer er niet in (wordt wederverkoper, neem een product in licentie of creëer zelf een product).

  2. Zorg ervoor dat je deskundige wordt

Kortom, maak ook een ondernemingsplan om goed inzicht te krijgen in wat je van plan bent.

Inkomen op de automische piloot

Ben je eenmaal begonnen met het invullen van je droomlijn en heb je je niche gevonden, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk online doet. Besteed alles uit wat niet tot je core business behoort en wat niet bijdraagt aan het realiseren van je droom.

Lees ook het boek: "en nu laat ik mijn baard staan" van Leen Zevenbergen.

Maak jezelf overbodig

Natuurlijk heb je niets aan bovenstaande als je 80 uur per week moet werken om succesvol te kunnen zijn.

Zorg er dus voor dat je alle stappen waar je zelf tussenzit elimineert door te delegeren.  Ferriss geeft aan dat je gebruik kunt maken van "virtual Personal assistants". Nadeel hiervan is dat ze vaak Engelstalig zijn en dat het fenomeen in Nederland nog niet echt bekend lijkt te zijn(*redactie). Het gaat erom dat processen transparant en efficiënt zijn en jij zo misbaar mogelijk bent. Het minimaliseren van e-mail door middel van bijvoorbeeld FAQ (veelgestelde vragen) is daarbij erg belangrijk, zeker in relatie tot een webwinkel of online dienstverlening.

Lees ook het artikel: "Hoe manage ik mijn e-mail?",

Tip: Geef aan dat je maar 2 keer per dag je e-mail leest. Bouw dit vervolgens af naar 1 keer per dag of zelfs 1 keer per week. Wees daarbij wel duidelijk dat je in noodgevallen altijd mobiel bereikbaar bent. Instrueer medewerkers (en zakenpartners) goed over jouw manier van werken, zodat daar geen verwarring over bestaat.

Vrijheid maakt je droom mogelijk

Nadat ik alle stappen succesvol doorlopen heb is het volgens Ferriss mogelijk de MKB Servicedesk te runnen vanuit een boerderij in Australië.......Ik realiseer mij dat ik er nog niet ben, maar in ieder geval weet waar ik heen wil. Toch ook al een hoop waard.

Gelezen door: Willem Overbosch

Wil je ook een boekrecensie schrijven voor de MKB Servicedesk?

Neem contact met ons op via redactie@mkbservicedesk.nl