Bedrijf starten en zakendoen wereldwijd eenvoudiger

Nederland 26e op lijst ondernemingsvriendelijke landen

15 december 2009

Het wordt overal ter wereld steeds eenvoudiger om een bedrijf te starten en zaken te doen. Dat blijkt uit het rapport 'Doing Business 2009' dat de Wereldbank gisteren presenteerde.

De onderzoekers telden vorig jaar wereldwijd een record aan verlagingen van de regeldruk voor ondernemers. Vooral in Oost-Europa en Midden Azië werken landen hard om het vestigingsklimaat te verbeteren. Azerbeidzjan boekte de grootste vooruitgang, gevolgd door Albanië, Kirgizië, Wit-Rusland en Senegal.

Nederland staat 26e op de lijst van ondernemingsvriendelijke landen. Dat is één plaats hoger dan vorig jaar.  Nederland scoort goed door de mogelijkheden om internationaal zaken te doen en de eenvoudige regels voor faillissementen. Nadelen zijn de moeilijke procedure om werknemers te ontslaan en de beperkte bescherming van kleine investeerders.

Zakendoen is het makkelijkst in Singapore. De koploper wordt gevolgd door Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Hongkong en Denemarken. Thailand is het hoogst genoteerde niet-geïndustrialiseerde land op plaats dertien.

Bron: Financieel Dagblad