"Een nieuwe aarde" - Eckhart Tolle

BOEKRECENSIE WEEK 39

19 januari 2010

Eckhart Tolle, een van de meest prominente sprekers wereldwijd heeft op het gebied van spiritualiteit een bestseller geschreven. Het toppunt van bewustzijn is beschreven in zijn boek “Een nieuwe aarde”. Een geweldige inspiratiebron voor alle ondernemers.

Om te beginnen even de definitie “spiritualiteit”. Haal even het standaard softe beeld uit  je hoofd en lees de zakelijke definitie: het niet stoffelijke betreffend (Van Dale.nl). Kortom, een zeer krachtig boek over het managen van het niet stoffelijke. Je denken, je doen, je overtuigingen. Allemaal fundamenten die je kunnen helpen binnen je ondernemerschap.

Vanuit deze spiritualiteit is de vreugde van 'zijn' namelijk het enige ware geluk. Deze vreugde kan niet komen door vorm, dat wil zeggen door iets wat je bezit, een prestatie, persoon of gebeurtenis, maar komt voort uit de vormloze dimensie in je, uit je bewustzijn, en is dus een met wie je bent.

Tolle benadrukt dat wij in onze westerse samenleving vooral bezig met vorm en minder met 'het zijn'. In goed ondernemerschap zijn echter alle aspecten van belang. Om je een weg te bieden binnen spiritueel ondernemen biedt dit boek je fantastische aanknopingspunten. Er wordt in dit boek namelijk op een zeer duidelijke manier uitgelegd dat wij niet onze gedachten gebruiken, maar dat wij door onze gedachten gebruikt worden (het 'stemmetje' in je hoofd). Tolle legt uit hoe je dit kunt omdraaien en baas kunt worden van je gedachten. En daarmee over je geluk  

Inhoud

Er komen allerlei aspecten aan bod binnen het zijn. Een belangrijk deel is daarbij weggelegd voor het ego. Waarbij het woordje ‘ik’ de grootste dwaling en de diepste waarheid belichaamt, afhankelijk van hoe het gebruikt wordt. Een inspirerend hoofdstuk waarin we duidelijk krijgen wat ‘ik’ betekent en hoe je je ego moet loslaten. Een van de meest interessante uitspraken van Tolle gaat daarbij over het ik. Hij heeft het over de zin ‘Ik ben niet tevreden over mijzelf’". Hierin lijkt het erop dat er twee personen zijn. De ik-persoon en de mijzelf-persoon. Vanuit de rol van het ego kun je dan allerlei rollen definiëren. Voor je ondernemerschap is dat een ongelofelijk belangrijk onderdeel. Denk maar eens aan de onderhandelingen met je klant, de bank, je leveranciers, je medewerkers en je potentiële klanten.

Later in het boek wordt het duidelijk waarom we op een bepaalde manier denken en reageren. Hij noemt dit pijnlichamen. Deze lichamen zijn reacties op verschillende emoties die je de rest van je leven kunnen vormen.

Het grote probleem

In dit onderdeel van het boek gaat het om problemen. Iets waar wij ondernemers vaak mee te maken hebben. Je kunt er ook vanuit de spirutaliteit naar kijken. De factor tijd is daarbij cruciaal. Wij hebben tijd sinds de industriële revolutie in ons leven gebracht. Begrijp me goed, tijd is belangrijk. Maar stel dat we tijd even kunnen uitschakelen en alleen maar kijken naar het nu. Niet naar het verleden en niet naar het heden.

Deze uitgangspositie is de manier om met problemen om te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat 90% van de problemen te maken hebben met tijd; als ervaring, iets wat in het verleden gebeurd is en wat je mee draagt. En wat invloed heeft op je handelen. Denk hierbij aan angsten. Ook hebben veel problemen te maken met de toekomst: “Ik zit in de problemen want volgende week....” Tolle geeft je een handleiding om bij een probleem te onderzoeken of het een probleem van nu is of dat je gedachte er een probleem van maakt.

Een paar kleine voorbeelden:

  • Je rijdt met je auto achterop een andere auto. Dan heb je nu een deuk in je auto en is er even een ‘probleem’.  Schadeformulier invullen en klaar.

  • Je moet aan het einde van de maand je BTW betalen maar je hebt nog niet voldoende middelen. Geen probleem! Nu is er niets aan de hand. Let wel, je kan dus gaan handelen om wel voldoende middelen te verwerven. Maar je hebt geen probleem en kan dus zonder emotie rustig deze uitdaging aan gaan.

Kinderen snappen dit als geen ander. Ze zijn niet bezig over het “probleem” wat vanmorgen speelde of over de angst dat ze vanavond weer spruitjes te eten krijgen. Wat kunnen we daar veel van leren. Een hele eenvoudige vraag: Welk probleem heb je nu? Het echte huidige probleem. Nu, op dit moment, nu.....Inderdaad, geen.

En wanneer er wel een probleem is? Simpel, los het op met vreugde of enthousiasme of overtuiging. Wanneer dit niet lukt heeft je ego je in je macht. Succes.

Wil je na het lezen van dit boek hier meer mee? Op internet kun je hier veel over vinden. Op Youtube zijn lezingen te vinden en op linkedin.com is er een speciale groep over dit boek.