MKB interessante branche voor fusies en overnames

Risico's zijn veel kleiner in het MKB dan bij grote bedrijven

15 december 2009

Hoewel de financiering van fusies en overnames door grote bedrijven als gevolg van de kredietcrisis steeds moeilijker wordt, zijn er in het midden- en kleinbedrijf nog legio mogelijkheden. Dit stelt MarkEsbeck, president van IMAP, het International Network of M&A Partners. Volgens Esbeck komt dit omdat er veel geld beschikbaar is en de risico`s in het mkb veel kleiner zijn.

Overigens is de kredietcrisis niet de enige oorzaak van het afnemende aantal grote fusies en overnames. Volgens Esbeck speelt vooral de oplopende inflatie de partijen in de F&O-markt parten. Hoge energie- en grondstofprijzen verhogen de kostprijzen waardoor er onder de streep minder overblijft.

Verder missen veel bedrijven de financiële buffer om duurdere producten te kopen wat de omzetgroei negatief beïnvloedt. Het gevolg is een afnemende winstgevendheid en een afnemende bedrijfswaarde waardoor verkopers minder geneigd zijn om bedrijven te verkopen. Dat geldt in mindere mate voor het mkb; familiebedrijven kampen met opvolgingsproblemen terwijl private equitypartijen nog steeds veel geld hebben.

Esbeck verwacht vooral dat China in de nabije toekomst veel overnames in de Nederlandse en Europese retail zal doen. Datzelfde geldt voor de bouwsector die sterk kan profiteren van de bouwhausse in China.

Bron: MKBnet