Meer winkelcriminaliteit; slechts een op de vijf daders gestraft

Dit blijkt uit een rapport van het Platform Detailhandel

15 december 2009 2 minuten

De afgelopen vier jaar deden winkeliers 335.000 keer aangfite van winkeldiefstal. In slechts 17 procent van de gevallen leidde dit tot een taak-of geldstraf van het openbaar ministerie of tot een rechtszaak.

Bij zogeheten 'ramkraken' (het met een zwaar voertuig rammen van een winkelpui) is de kans op vervolging nóg kleiner; zo'n 6 procent. De cijfers komen naar voren uit een alarmerend rapport van het Platform Detailhandel, dat vandaag wordt gepresenteerd aan staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken).

Volgens Herman van der Geest van het platform komt veel winkeliers het water tot de lippen. "Het tekort van politie en justitie is zeer zorgelijk en lijkt alleen maar groter te worden. Met de regelmaat van de klok terroriseren hangjongeren winkeliers. Ondernemers die aangifte willen doen, worden bedreigd. Sommigen moeten hun winkel sluiten, omdat de overvallen hen te veel worden." Hoe voorkom je agressie onder je klanten?

Volgens het onderzoek van het platform worden er ook steeds minder overvallen opgelost en worden de daders steeds jonger. Vorig jaar was al 11 procent van de overvallers minderjarig. 'Begon een criminele carrière vroeger met een winkeldiefstal, nu lijkt het erop dat die begint met een gewapende overval', aldus het rapport. Het platform heeft ook laten onderzoeken wat het winkelende publiek vindt van de stijgende criminaliteit.

Zeven van de tien consumenten vinden dat de overheid te weinig doet. Liefst 95 procent van de klanten vindt het geen bezwaar als er meer in burger in winkels wordt gesurveilleerd. Een bijna even grote groep vindt extra camera's in de winkels prima.

De onderzoeken vormen een onderbouwing voor de vorige week gesignaleerde trend onder vooral Marokkaanse jongeren om in groepsverband winkels te plunderen. Volgens het rapport gaat het niet alleen om Marokkanen, maar ook om Nederlandse en Oost-Europese bendes.

"Ze bedienen zich bijvoorbeeld van rooftassen om de detectiepoortjes bij de uitgang van de winkel te omzeilen", aldus het rapport, dat erop wijst dat het platform al jaren probeert overal een rooftassenverbod in te voeren. Dat geldt nu slechts in een kwart van alle gemeenten.

Bron: De Telegraaf