De grote schoonmaak

DE COLUMN VAN WEEK 43 DOOR ERIK ALBERTS

21 oktober 2008 2 minuten

De neergang van enkele grote banken die ogenschijnlijk als een rots overeind stonden is niet verbazingwekkend. Het is een afgeleide van menselijk gedrag zoals we vaker in de recente historie hebben gezien, namelijk verrijking van ego en bankrekening ten koste van gezond risico management en moreel besef.

Al jaren geleden was bekend dat de VS een monetaire tijdbom is, maar ga je beste klant maar eens droog leggen. Het systeem is immers gericht op groter is beter. Doe je niet mee, dan ben je een loser. Kun je groter eigenlijk niet betalen, dan leen je gewoon. Je bent immers pas iemand als je wat hebt, is de slimme marketinggedachte van veel producenten. We hebben deze kredietcrisis vanwege een gebrek aan zelfkennis en acceptatie van bezit in het nu van zowel consument als investeerder.  

Op de kapitalistische markten spelen krachten die non-lineair zijn en op het eerste gezicht chaotisch lijken. Er zit wel degelijk een gedragspatroon in. Krachten zoals hebzucht en angst in het hoofd van miljoenen aandeelhouders, ondernemers en huizenbezitters worden vertaald naar volume en momentum met als gevolg prijsactie. Het is bekend dat angst en hebzucht kalibreren op negatieve energieniveaus en de zaak verzwakken. De overheid is zelf ook onderdeel van deze krachten, daarom zal het bailout program niet veel veranderen aan het gebrek aan vertrouwen. Deze correctie gaat lang duren en slaat wellicht over naar een andere markt die eveneens op een historisch hoogtepunt zit: de huizenmarkt.

Er voltrekt zich een grote brede economische schoonmaak met hopelijk als bijresultaat een mentaliteitsverandering. Daar zit de mogelijke winst voor de lange termijn voor het westen. Een zware recessie is slecht voor de mensen maar goed voor het land. Betere regelgeving komt dan vanzelf evenals het besef dat een gratis lunch niet bestaat in het kapitalisme. Een democratie met kapitalisme is nog steeds de beste keuze op de menukaart, maar heeft helaas ook een aantal nadelen waar we aan moeten werken.

De AEX voorspellen heeft geen enkel nut tenzij u van gokken houdt. In dat geval maakt u in Las Vegas meer kans. De meeste zogenaamde AEX experts werken namelijk niet voor niets in loondienst. Ook dat is kapitalisme.

Auteur: Drs. E.D.Alberts, ondernemer/econoom, Bekijk het profiel van Erik in ons ondernemersnetwerk

Wil je ook voor de MKB Servicedesk schrijven?

Stuur een e-mail naar redactie@mkbservicedesk.nl