Licht in donkere dagen

Verjaag de winterdepressie van de werkvloer

23 oktober 2018 1 minuten

De wintertijd is begonnen en het wordt dus weer eerder donker. De dagen dat je in het donker naar je werk gaat en in het donker weer thuiskomt zijn in aantocht. Terwijl sommigen deze duisternis zien als de gezelligste tijd van het jaar, is het voor anderen een reden om wat minder vrolijk op het werk te verschijnen.

Winterdepressie, wat is dat eigenlijk?

Je lichaam maakt hormonen aan onder invloed van zonlicht. Over het algemeen wordt aangenomen dat een gebrek aan zonlicht daarom ten grondslag ligt aan de winterblues. Bij de één uit zich dat in een wat pittiger ochtendhumeurtje dan normaal en bij de ander als een toestand die voor de leek nauwelijks te onderscheiden is van een ‘echte’ depressie: somberheid, verwardheid, nervositeit, huilerigheid, lusteloosheid en moeheid. Iets om rekening mee te houden, want gelukkige werknemers zorgen voor betere resultaten.

Wat doe ik tegen winterdepressies op de werkvloer?

Slechts zo’n 5 procent van de bevolking heeft last van de winterdip. Toch hoef je maar één zo’n chagrijn op de werkvloer te hebben om de sfeer te bederven. Om jouw bedrijf winterdepressie-proof te maken moet in ieder geval je verlichting in orde zijn. In een donker hol zullen je werknemers namelijk bijna gegarandeerd collectief in een winterdepressie belanden. Let hierbij goed op het soort licht wat je gebruikt en hoe dat invloed heeft op jouw energieverbruik. De overheid verwacht namelijk van veel bedrijven dat ze energie besparen. Dan wil je geen boete krijgen, omdat jij rekening houdt met de lichtbehoefte van je werknemers.

Verder zullen je werknemers buiten het werk zelf het licht op kunnen zoeken: Een lichtwekker, een daglichtlamp: er zijn steeds meer mogelijkheden. Misschien kun je er zelfs iets mee doen in het kerstpakket.