The sky is the limit

winkelen op het web is booming

15 december 2009 2 minuten

Het aantal webwinkels is binnen enkele jaren ruim verviervoudigd. De drempel om te beginnen is dan ook laag, de investeringen minimaal. Hoe maak je je webwinkel tot digitale schatkamer?

Winkelen met de muis is net zo gewoon geworden als shoppen met een boodschappentas. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat de omzet van Nederlandse webwinkels in een jaar tijd 20 procent is gestegen. Dat gaat om enorme bedragen. Volgens branchevereniging Thuiswinkel.org werd er in 2007 maar liefst 4,5 miljard besteed in virtuele winkels. Daar kun je een graantje van meepikken. En moeilijk is het niet. Heb je minder dan vijftig producten, dan kun je eenvoudig starten met een gratis webwinkelformule. Niks mis mee, zo kun je testen of het aanslaat. Wel is het zaak vooraf goed na te denken over de naam van je bedrijf, de domeinnaam en de inrichting van je site. Eerste vereiste voor het starten van een webwinkel is immers een goed bereikbare, en vooral gebruiksvriendelijke website. Want al heb je nog zo’n goed idee of product, als je webwinkel niet bezocht wordt, is hij gedoemd te mislukken.

Wie een webshop opent, wordt ondernemer en gaat deelnemen aan het economisch verkeer. Dat brengt plichten met zich mee, zoals inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Willem Overbosch van de MKB Servicedesk: “De wet stelt een aantal specifieke eisen aan webwinkeliers. Het is verplicht voldoende informatie te geven over uw bedrijf, de leveringsvoorwaarden en de betalingsmogelijkheden.”

Maar iedere webwinkel heeft natuurlijk ook een creatieve kant. Het uiterlijk van de site is heel belangrijk, want op een rommelige site blijft niemand lang hangen. Willem Overbosch tipt: “Zorg voor grote, duidelijke afbeeldingen en maak korte omschrijvingen, inclusief afmetingen van je producten. En wat veel mensen vergeten: maak reclame voor je webshop! Meld je bij diverse zoekmachines aan en zorg voor links naar sites waar veel bezoekers komen”

Lees hier alles over het starten van een webwinkel.

Bron: Zin