Meer kansen op aanbestedingen voor MKB

Grote projecten worden opgeknipt

15 december 2009 1 minuten

Premier Balkenende wil rijksaanbestedingen dusdanig aanpassen dat het midden- en kleinbedrijf makkelijker in aanmerking komt voor een opdracht.

Door de aanbestedingen in stukjes op te delen kunnen de Europese aanbestedingsregels omzeild worden en maken ook kleine bedrijven een goede kans. De premier wil het MKB, dat zwaar dreigt te gaan lijden onder een naderende recessie, tegemoet komen.

Een opdrachtgever kan onder de radar van de Europese aanbestedingsregels blijven door onder de aanbestedingsgrens te gaan zitten. Balkenende beloofde het mkb tijdens het jaarcongres van werkgeversorganisatie MKB-Nederland verder dat de overheid sneller zal zijn in het betalen van de rekeningen. Hij riep de sector verder op gebruik te maken van de rentevergoeding die de overheid verplicht moet afstaan na 45 dagen betalingsachterstand.

Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland denkt dat de economische malaise ook voordelig kan uitpakken, wanneer Nederland zich nu al stort op duurzaamheid. Hermans wil dat het kabinet helpt met de investeringsaftrek. Zowel Balkenende als Hermans prees tijdens het congres het poldermodel, dat leidde tot een `rustgevend najaarsakkoord` tussen sociale partners.

Bron: Het Financieele Dagblad