Ondernemers en rokers protesteren tegen rookverbod

Kleine horeca-ondernemers vrezen oneerlijke concurrentie

15 december 2009

Enkele honderden mensen hebben donderdagavond in Groningen gedemonstreerd tegen het rookverbod. Dat heeft Gerhard Sannes, eigenaar van café De Kachel en initiatiefnemer van de actie, donderdag gezegd.

Oneerlijke concurrentie

Het verbod geldt sinds 1 juli en het verzet is sindsdien groot. Minister Klink van Volksgezondheid liet deze week weten dat roken in de horeca harder zal worden aangepakt. Het toestaan van roken in de zaak zal als economisch delict worden bestempeld, met alle gevolgen van dien. Maar kleine ondernemers willen dat hij een uitzondering maakt voor cafés die geen ruimte hebben voor een apart rookgedeelte. De kleine ondernemers vrezen dat zij klanten verliezen aan de grote ondernemingen die ruimte hebben voor een rookruimte.

Op het Groningse protest waren behalve veel verstokte rokers ook horecaondernemers aanwezig uit onder meer Heerenveen, Venray en Leiden aanwezig. De actievoerders werden op de Grote Markt toegesproken door onder anderen Geert Spierker, raadslid van de Stadspartij en enkele café-eigenaren.

Landelijk protest

De deelnemers aan het protest riepen het kabinet op het rookverbod op te heffen. Als dit niet gebeurt, moeten er nieuwe verkiezingen komen, betoogden de actievoerders. "Als kleine horecaondernemers staan wij met onze rug tegen de muur," verwoordde initiatiefnemer Sannes. Hij noemde het beleid "het toppunt van oneerlijke concurrentie." Na de bijeenkomst op de Grote Markt trok de groep langs tien cafés in de binnenstad van Groningen waar nog steeds gerookt mag worden. De demonstratie in Groningen is volgens Sannes de opmaat naar een landelijk protest op 29 november in Den Haag.

Redactie MKB Servicedesk