Meer werk voor cateraar en schoonmaker

facilitaire dienstverleners vergroten marktaandeel

15 december 2009

De trend om steeds meer facilitaire diensten uit te besteden zet door. De schoonmaakbranche groeit het meest, maar ook in andere facilitaire branches zit groei.

De Nederlandse markt voor catering, beveiligingsdiensten, schoonmaak- en receptiewerk is vorig jaar door de grens van euro 40 mrd gebroken.

Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek naar facility management dat is uitgevoerd door adviesbureau Twynstra Gudde. De facilitaire dienstverleners zagen in twee jaar tijd hun gezamenlijke omzet in Nederland toenemen van euro 22,6 mrd tot euro 25,6 mrd. Hun klanten hebben nu gemiddeld 63% van hun facilitaire budget uitbesteed, een stijging in twee jaar van 1,5 procentpunt.

In schoonmaakbranche het meest uitbesteed

De grootste stijging deed zich voor bij afvalmanagement, waar de omzet met euro 1,3 mrd steeg tot euro 5,8 mrd. De sector waar het meest wordt uitbesteed, is traditioneel de schoonmaakbranche. Deze heeft 156.000 medewerkers bij externe opdrachtgevers aan het werk. Aan de andere kant van het spectrum staat de inkoopbranche, waar slechts 7% is uitbesteed aan derden.

Er zijn in totaal 400.000 mensen werkzaam in facility management, 4% meer dan twee jaar geleden. Het aantal bedrijven dat diensten aanbiedt, steeg naar 24.000. 

Het uitbesteden van alle facilitaire diensten

Het rapport van Twynstra is geschreven in opdracht van Facility Management Nederland. De onderzoekers ondervroegen 400 leden van deze beroepsvereniging. Ze spreken de verwachting uit dat de groei van de sector de komende jaren verder zal toenemen.

De onderzoekers voorspellen verder dat de bestedingen voor 'integrated facility management', het uitbesteden van alle facilitaire diensten aan één externe partij, zullen groeien. KLM, Philips en DSM hebben die stap al genomen.

Tegelijkertijd leidt de verwachte economische recessie volgens Twynstra Gudde tot onzekerheid. Onduidelijk is wat opdrachtgevers doen als hun onderneming niet meer groeit. De voordelen van uitbesteding (flexibiliteit, lagere kosten, minder personeel op de loonlijst) zullen dan worden afgewogen tegen de nadelen.

In vorige periodes van laagconjunctuur kromp de sector. De kans dat dat ook in de periode 2008-2009 gaat gebeuren, lijkt volgens Twynstra reëel.

Bron: Het Financieele Dagblad