Checklistboek voor ondernemers: Robert Ashton

BOEKRECENSIE WEEK 49

12 januari 2010

Droom je er al tijden van om je eigen bedrijf te beginnen, maar heb je geen zin om alle succesverhalen door te spitten naar die ene ultieme tip! Of twijfel je over wat de volgende stap moet zijn in het uitbouwen van je onderneming? De Britse ervaren ondernemer Robert Ashton deelt zijn kennis in het handige en overzichtelijke “Checklistboek voor Ondernemers”. Ashton heeft zelf drie ondernemingen gestart en twee verkocht. Hij is een echte ondernemer die zijn kennis en mogelijkheden graag deelt met anderen. Naast dit boek, schrijft hij dan ook voor verschillende zakentijdschriften en nationale kranten.

Puntsgewijze checklisten

Het boek leent zich niet voor een middagje lekker lezen in je comfortabele stoel, maar is juist bedoeld voor de snelle leermomenten. Aan de hand van handige puntsgewijze checklisten, kun je op ieder moment van de dag binnen een paar minuten een nieuwe wijze les leren, in welk stadium je onderneming zich ook bevindt.

Alle belangrijke momenten in ondernemerschap

Het boek bespreekt alle belangrijke fases en momenten in het ondernemerschap. Natuurlijk worden het starten van een onderneming, het uitbreiden van een onderneming, het aannemen van personeel en het verkopen van een onderneming besproken, maar ook minder vanzelfsprekende thema’s. Ashton biedt bijvoorbeeld checklisten voor het creëren van een energieke en magische sfeer, zodat zowel jijzelf als je personeel gemotiveerd blijven. Ook vergroot hij met een aantal checklisten je bewustzijn als het aankomt op het gedrag van je werknemers, je personeel en ook je klanten. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht dat je klant klaagt, omdat hij teveel verwacht, in plaats van dat jij tekortschiet in het leveren van je product of dienst? En hoe kan je dit dan oplossen?

Open deuren

Op het eerste gezicht lijkt het boek misschien veel open deuren in te trappen, maar daar ligt juist de kracht van het boek. Vaak liggen dingen zo voor de hand, dat je er simpelweg niet meer bij stilstaat. Weet je wel hoe belangrijk het is om af en toe een bloemetje op kantoor te (laten) zetten of om je familie te laten helpen bij een schoonmaak- of onderhoudsbeurt op kantoor. Op die manier betrek je ook je gezin bij je droom en voorkom je dat ze vreemden voor je worden, terwijl jij in je eentje knokt. En denk je er wel aan om ervoor te zorgen geen werk het weekend mee in te nemen? Zorg ervoor dat je de vrijdagmiddag vrijhoudt om alle losse eindjes aan elkaar vast te knopen!

Daarnaast wijst het boek je ook op de zaken waar je misschien liever niet aan denkt. Zo waarschuwt het boek je dat je excentrieke hobby wel een origineel idee kan zijn voor een onderneming, maar zijn er wel genoeg andere mensen die het leuk vinden? Daarnaast moet je ervoor waken niet je onderneming te voeren ten koste van je eigen gezondheid en moet je toch proberen vriendjes te blijven met de postbode, hoe vervelend zijn post ook kan zijn.

Meer dan checklisten alleen

Ashton heeft gelukkig meer gedaan met het boek dan het opsommen van checklisten alleen. Het boek bevat ter illustratie van de checklisten, succesverhalen van de gemiddelde ondernemer, waar vrijwel iedereen zich mee zal kunnen identificeren. Ook bevat het boek handige sjablonen voor documenten, die je snel kan kopiëren, aanpassen en gebruiken in je eigen bedrijfsvoering.

Ashton bedient de drukbezette ondernemer van tegenwoordig op zijn wenken met een eenvoudig te lezen boek, zonder poespas, dat op ieder moment van de dag leerzaam kan zijn.

Gelezen door: Silvie Kamphuis

Wil je ook een boekrecensie schrijven voor de MKB Servicedesk?

Neem contact met ons op via redactie@mkbservicedesk.nl