Sinterklaas besteedt iets meer dan vorig jaar

De Nederlandse consument laat zich geen crisis aanpraten

15 december 2009 2 minuten

Sinterklaas koopt dit jaar iets meer dan vorig jaar en wordt daarbij geweldig gesteund door de koopbereidheid van de Nederlandse consument. Dat blijkt uit een peiling van de Nationale Winkelraad MKB-Nederland.

Stijging van 2%

Met het laatste weekeinde voor Sinterklaas nog voor de boeg, verwacht de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland op basis van een enquête onder haar branches, dat de Sintverkopen dit jaar op ongeveer 831 miljoen euro uitkomen. Dit is bijna 2% meer ten opzichte van vorig jaar. Het blijkt dat de decemberinkopen niet te lijden hebben onder de kredietcrisis, in tegenstelling tot grote aankopen als auto's en huizen.

Consumenten  zijn doelgerichter

Sint gaat wel op de ‘compacte’ toer met kleine laptops, navigatiesystemen en mp3/mp4-spelers. Op het gebied van speelgoed blijft Lego de nummer 1 en blijven multimedia, waaronder games populair. Opvallend dit jaar zijn het Piranha Panic bordspel en ‘E-pets’, pluche dieren die je met een geheime code via internet kunt verzorgen. Opvallend is dat consumenten later inkopen dan vorig jaar en minder impulsief, doelgerichter en bedachtzamer hun inkopen doen, maar dan wel hoge bedragen uitgeven en meer dan ooit PINnen in plaats van met cash betalen.

Toekomst onzeker, maar voorzichtig positief

Ook voor kerst worden verkopen verwacht die min of meer in lijn liggen van de bestedingen van vorig jaar. Het is moeilijk om voor 2009 een voorspelling te doen. Veel hangt af van de feitelijke economische ontwikkelingen. De mkb-detailhandelaren verwachten echter geen sterke stijging of daling aan de bestedingenzijde en hebben zelfs een positieve verwachting. De klant oriënteert zich bij aankopen goed vooraf en dat is goed voor de mkb-detailhandel, waar persoonlijke service en goede kwaliteit hoog in het vaandel staan. Wel merken ze aan de kostenzijde dat de kosten van financiering onder druk staan (voorraadfinanciering, aanvullende zekerheden, rentepercentages op rekening courant) en toegang tot financiering moeilijker is dan in jaren.

Bron: MKB-Nederland