Crisis gaat voorbij aan duurzame sector

08 januari 2009 2 minuten

’Groene’ bedrijven hebben weinig of geen last van de economische crisis. Volgens kenners van de sector profiteren ze van subsidieregelingen, politieke ambities op milieugebied en van de groeiende interesse in duurzame oplossingen. Hierdoor bleven ze vorig jaar redelijk immuun voor de economische neergang.

Meer vraag naar duurzame energie

„Bedrijven die actief zijn op het gebied van zonne-energie, hebben het in 2008 goed gedaan", zegt Joke Wessels, woordvoerster van Holland Solar, de Nederlandse branchevereniging voor zonne-energie. „De sector profiteerde van een subsidieregeling die per 1 april 2008 is ingegaan en van een subsidieregeling voor zonneboilers. Daar is prima gebruik van gemaakt." Wessels tekent hierbij wel aan dat de jaren daarvoor ’magere jaren’ waren. „De sector was in afwachting van deze nieuwe regelingen, die onder meer de verkoop van zonneboilers een nieuwe impuls konden geven."

Volgens Monique van Eijkelenburg, woordvoerster van de overkoepelende organisatie Duurzame Energie Koepel, kunnen duurzame bedrijven zich onttrekken aan de economische neergang, dankzij de interesse voor energiezuinigheid. „Een aantal bouwbedrijven profiteert van de belangstelling voor duurzame energieopwekking, bijvoorbeeld met een systeem als ondergrondse energieopslag. Dit is een techniek waarmee gebouwen en processen op een energiezuinige manier van koeling en verwarming worden voorzien. Daarnaast zorgen waterpompen voor duurzame energie bij woonwijken en kleine bedrijven."

Hoger rendement door duurzaam beleid

Van Eijkelenburg stelt dat duurzaamheid in deze economisch onzekere tijden geld kan opleveren. „Duurzame bedrijven kunnen andere ondernemingen aan een hoger rendement helpen, met hun systemen om de energienota omlaag te krijgen. Duurzame ondernemingen profiteren ook van de ambitie van de Europese Unie om de CO2-uitstoot in 2020 te reduceren met 20%." Volgens Van Eijkelenburg is er ook veel interesse in duurzame investeringen, omdat dit als een ’veilige’ manier van beleggen bekend staat.

Last van terughoudendheid banken

„De economische tegenwind gaat niet geheel aan de duurzame sector voorbij", zegt CFO Alex Oostvogel van het Zeeuwse windmolenbedrijf EWT uit Schoondijke. „Maar wij zien geen vermindering van onze activiteiten. Zo zijn we een joint-venture met een Chinees bedrijf aangegaan en zijn we actief in de VS. Een belangrijke driver voor onze sector is de ambitie vanuit de politiek om de CO2-uitstoot terug te brengen. Dit zorgt voor een stabiele groei." Volgens Oostvogel heeft de kredietcrisis de financieringsmogelijkheden voor windmolenparken wel aangetast. „Banken zijn veel terughoudender geworden en dat maakt de financiering van windmolenparken een stuk lastiger.”

Vorig jaar zomer zou EWT naar de beurs in Londen gaan, maar door het onzekere financiële klimaat werd toen de beursgang uitgesteld. „Na het uitstel van de beursgang is er gekozen voor andere financieringsvormen. We staan nog wel open voor een beursgang, op voorwaarde dat het beursklimaat verbetert”, stelt Oostvogel.

bron: dft.nl