Bedrijven met werktijdverkorting maken scholingsplannen onder tijdsdruk

Voor eventuele verlenging van de regeling moeten plannen binnen zes weken klaar zijn

14 januari 2009 1 minuten

De bedrijven die van Minister Donner van Sociale Zaken vanwege een dalende omzet toestemming hebben gekregen voor tijdelijke werktijdverkorting (wtv), zijn druk bezig met het optuigen van scholingsplannen. Eén van de voorwaarden voor de wtv is namelijk dat de bedrijven samen met de vakbonden plannen maken om werknemers te scholen of ze bij een ander bedrijf te detacheren.

Het zijn vooral de kleine en middelgrote bedrijven die moeite hebben met het bieden van scholing. Grote bedrijven trekken hun bestaande opleidingsplannen uit de kast, maar kleine bedrijven moeten simpelweg ter plekke cursussen bedenken. Bij kleinere bedrijven duurt dit al gauw een maand, terwijl de scholingsplannen binnen zes weken klaar moeten zijn, als bedrijven een beroep willen doen op verlenging van de wtv.

Veel scholingsplannen staan nog in de kinderschoenen, maar de wil is er bij alle partijen. De meerderheid van de wtv is per slot van rekening toegewezen aan de kleinere mkb-bedrijven tussen 100 en 150 medewerkers.

Bron: Financieel Dagblad