Forse stijging van aantal valse bankbiljetten in Nederland

Vooral veel €50-biljetten vervalst

13 januari 2009 1 minuten

Het aantal valse bankbiljetten is ook dit jaar weer fors toegenomen. In 2007 steeg het aantal onderschepte valse biljetten al met 76% tot 36.439 en afgelopen jaar is dat aantal zelfs verder opgelopen naar 42.294. Dit betekent opnieuw een stijging van 35%. Dit heeft de Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen maandag bekendgemaakt.

DNB kan vooralsnog geen oorzaken aangeven voor de toename. Het aantal valse biljetten in voorgaande jaren bleef beperkt tot 20.000 a 26.000 stuks. Volgens de woordvoerder van DNB gaat het percentage echter al snel omhoog, als een bende zijn oog laat vallen op een klein land als Nederland.  

Relatief gezien valt de schade nog wel mee. Naar schatting gaat het om een jaarlijkse verliespost van € 3 miljoen. Het overgrote deel daarvan komt voor rekening van winkeliers. Deze schade staat in schril contract tot de financiële gevolgen van winkeldiefstal. Dit verlies wordt geschat op zo’n €500 miljoen.  

DNB meent dat er weinig biljetten zijn die niet worden onderschept door DNB of de commerciële banken. Ieder biljet wordt ongeveer zes a zeven keer tegen het licht gehouden.  

Het aantal valse biljetten blijkt in de tweede helft van 2008 wel lager te zijn dan in de eerste helft. Dit heeft wellicht te maken met de steeds beter controlerende detailhandelaren. Dit zou de valsemunters wel eens af kunnen schrikken.

Bron: Financieel Dagblad