Verlenging werktijdverkorting tot 1 maart

Donner wil zo snel mogelijk nieuwe regeling voor langere termijn

09 februari 2009 1 minuten

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil de regeling voor werktijdverkorting uiterlijk tot 1 maart verlengen. Maar het liefst wordt de bewindsman het met werkgevers en vakbonden al binnen een maand eens over een nieuwe regeling die massale werkloosheid op de langere termijn moet voorkomen. Via scholing en snelle bemiddeling moet overtollig zoveel mogelijk aan ander werk worden geholpen.

Dat heeft Donner woensdag gezegd na afloop van een bespreking met werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW en FNV-voorzitter Agnes Jongerius. De minister heeft ook overleg gevoerd hierover met diverse sectoren, zoals de metaal, bouw, chemie en uitzendbranche. Wientjes is tevreden over de afspraken met Donner, alhoewel hij liever geen einddatum voor de werktijdverkorting had gezien.

Aanvankelijk wilde Donner deze steun donderdag stopzetten. „Het is geen adequaat antwoord voor de lange termijn”, zei hij gistermiddag bij een bijeenkomst van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in Den Haag.

Tot nu toe kregen 223 bedrijven toestemming om hun personeel tijdelijk minder te laten werken. In totaal gaat het om 340.000 uren, nog niet de helft van het beschikbare aantal.

Gisteren maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de Nederlandse industrie ‘uitzonderlijk’ zwaar is getroffen door de kredietcrisis met een omzetdaling van bijna 14 procent in november. Dat zal zich vertalen richting arbeidsmarkt, stelt CBS-econoom Michiel Vergeer.

Enig lichtpuntje vormt het recordaantal vacatures (250.000 volgens de laatste tellingen van het CBS). Vergeer: „Maar het is de vraag of die vacatures nu in snel tempo wegsmelten, of dat de nieuwe werklozen ze gaan invullen.”

Bron: NRC.nl