'Eisen werktijdverkorting niet aanscherpen'

'Uitkeren van dividend staat niet ter discussie'

19 januari 2009

Het kabinet moet terughoudend zijn met het aanscherpen van de eisen voor de aanvraag van werktijdverkorting (wtv). Een verbod op het uitkeren van dividend zou bijvoorbeeld de relatie met aandeelhouders beschadigen. Dat stellen corporate governance-experts en sociale partners in reactie op opmerkingen van de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

De PvdA noemt het 'belachelijk' dat chipmachinemaker ASML wtv krijgt toegekend voor 15 mln euro, terwijl het tegelijkertijd een dividend van euro 83 mln uitkeert aan aandeelhouders. PvdA-Kamerlid Tichelaar stelde dat minister Donner (Sociale Zaken) toekomstige wtv-aanvragen strenger moet beoordelen. 'Als een bedrijf in staat is fors dividend uit te keren, moet het zijn rug recht houden en geen beroep doen op de wtv', aldus Tichelaar.

Afspraken met aandeelhouders

'Tichelaar lijkt een goede case te hebben. Maar een bedrijf moet zijn afspraken met aandeelhouders wel nakomen', reageert Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance bij de universiteit Nyenrode. 'Uiteindelijk moet de onderneming beter uit de recessie komen, en de loyaliteit van aandeelhouders is daarbij cruciaal. Het is voor een cyclisch bedrijf als ASML al moeilijk genoeg om een band op te bouwen met kapitaalverschaffers.'

Ook werkgevers- en werknemersorganisaties willen het uitkeren van dividend niet ter discussie stellen. VNO-NCW noemt de regeling eenvoudig en laagdrempelig 'met eenduidige criteria'. 'Wie daaraan voldoet, komt erin. ASML dus ook, punt', aldus een woordvoerder.

Directiebonussen 'ongepast'

Ook de FNV meent dat het 'principieel niet raar' is dat een bedrijf wtv heeft én daarnaast ook dividend uitkeert. Bovendien hebben kapitaalverschaffers flink geleden door de beursmalaise. Wel noemt de vakcentrale directiebonussen bij bedrijven in de wtv 'ongepast'.

Bron: FD